Ali vas zanima kdo je Špela Kranjec?

Veliko, ki vas je prebralo in takih, ki še razmišljate ali bi prebrali knjigo Pojedla sem anoreksijo, se vas je zagotovo vprašalo kdo je Špela Kranjec. Kar je seveda logično. Ponavadi beremo knjige znanih avtorjev in avtoric, ne pa knjigo, ki jo napiše nekdo nepoznan. Ena oseba iz Slovenije. In še to iz majhnega mesteca Postojne. Špela Kranjec je res le običajno dekle, nič posebnega. Ne izstopa po bogastvu, ne izstopa po slavi, niti po čemerkoli drugem posebnem. Je le preprosta punca, ki je imela anoreksijo.

špela kranjec

Čeprav ni tako enostavno. Nihče ne more biti tako preprosto opisljiv. Zato tudi Špela Kranjec ni. Tudi ona ima stvari pri katerih bi se lahko pohvalila. Recimo dvanajst let je trenirala streljanje z zračno puško. Že takoj, ko jo je prvič prijela v roke, so vsi vedeli, da bo nadpovprečna.

In res je bila. Njeni rezultati so začeli dosegati nadpovprečne in že se je pričela udeleževati tekmovanj. Tu je pobirala same kolajne. Res ji je šlo dobro. Bilo je samoumevno, da si jo povezal s streljanjem. To jo je zaznamovalo. Bila je dobra strelka. Vendar med študijem ji čas ni prizanašal in zato je prenehala s treningi. Nekaj časa je še hodila na tekme, potem pa tudi te zmanjšala. Vse do točke, ko sploh ni prijela več puške v roke. Sicer je začela trenirati s pištolo, vendar nikoli več tako zavzeto in s tako radostjo kot prej. Špela Kranjec je bila tudi dobra učenka.

V srednji šoli se ji je odprlo in začela je nizati petice za petico. Vse do zadnjega letnika, ko je postala zlata maturantka. Med tem pa celo osvojila zlato računovodsko priznanje. Vsem je bila pripravljena pomagati. Marsikdo se je pri njej ustavil na inštrukcijah, ki jih je Špela Kranjec delila popolnoma brezplačno. Marsikomu je posodila svoje zapiske. Skratka, bila je res pridna in zavzeta.Tudi na fakulteti se Špela Kranjec ni ustavila in študij ji je tekel precej dobro.

Špela Kranjec je bila med boljšimi v razredu. Poleg tega se je Špela Kranjec vedno ukvarjala s športom. Ali je tekla, kolesarila, hodila na aerobiko ali v fitnes – vedno se je nekaj našlo v Špelinem dnevu. To je bil njen način za sprostitev. Špela Kranjec je vedno rada tudi ustvarjala, doma so vse stene okrašene z njenimi akvareli. Med vsem tem času je Špela Kranjec delala v različnih službah preko študentskega servisa. Imela je svoj denar in se trudila biti čim bolj neodvisna. Vedno si je Špela Kranjec tudi vzela čas za svojo družino in prijatelje. Vedno je cenila družino. Za dober njihov odnos se je vedno trudila in še zdaj so si zelo blizu. Vedno je tudi znala prepoznati dobrega prijatelja in se zanj potruditi. Zato ne, Špela Kranjec ni samo ena punca iz Postojne, ki je slučajno imela anoreksijo in se je odločila napisati knjigo o tem. Ne, Špela Kranjec je veliko več. In zato se splača prebrati njeno knjigo. Ker ni kar nekaj in lahko mnogim pride prav.