Kako izbrati primerne gume za vaše vozilo

Pomlad in jesen sta obdobji, ko nas večina kar precej časa nameni iskanju pravih pnevmatik za naš avto. Večinoma sicer nismo strokovnjaki s tega področja a vseeno izbiramo gume, ki naj bi bile za nas kar najbolj primerne. Če smo z omenjenega področja laiki, na podlagi česa potem izbiramo gume?

Po manjši raziskavi, ki sem jo izdelal, je največ takšnih, ki gume izbirajo na podlagi cene. Sledijo jim tisti, ki gume izbirajo na podlagi blagovne znamke in podobno je tudi teh, ki jih izbirajo na podlagi preteklih izkušenj. Vseh ostalih odgovorov je precej manj, zato jih na tem mestu niti ne bom omenjal. Pri tem se sprašujem, ali je cena resnično pravi dejavnik na podlagi katerega moramo uporabniki izbirati gume za naš avto?

O tem sem povprašal lokalnega vulkanizerja, ki mi je odgovoril naslednje.

Kako hitro vozite? Kje se pogosto vozite? So to lokalne ceste ali avtocesta? Koliko kilometrov naredite v sezoni? Kakšno vozilo vozite? Povprečna teža vozila…

Kot lahko vidimo, je profesionalec s področja vulkanizerstva navedel povsem druge razloge na podlagi katerih moramo izbirati gume. Pri tem je omenil, da je cena, ki jo je večina laikov navedla kot najpomembnejšo, po njegovem mnenju šele za vsem tem kar je navedel on. Ko si odgovorimo na ta njagova vprašanja izvemo kaj potrebujemo. Potem se šele na podlagi naših finančnih zmožnosti odločimo za določeni cenovni razred, kjer izberemo najprimernejše gume.

Mogoče boste rekli, da je vulkanizer pristranski, ker si želi, da pri njemu čim več zapravimo. Vendar verjamem, da ima o tem tudi precej več znanja in izkušenj kot mi, zato so verjetno njegovi nasveti uporabni. Konec koncev smo mi tisti, ki na koncu izberemo svoje gume, kljub njegovim nasvetom.

Naj torej naslednjo sezono ne bo izbira gum nekaj samoumevnega. Pozanimajte se kaj točno potrebujete, da bomo vsi skupaj na cesti bolj varni.