Kiretaža odpravi slab zadah iz ust

Kiretaža je postopek, s katerim bo zobozdravnik odstranil zobne obloge, ki so se nabrale na zobeh in so pod dlesnimi. Vse o tem postopku si preberite ne tej povezavi https://www.doktor1a.com/kiretaza/. Dejansko se to dogaja pri paradontozi, ki nastane lahko zaradi slabe higiene ust ali drugih vzrokov, kot os prehrana in dednost. Ko se pojavi slab zadah iz ust in se tkiva vnamejo, je to za paradontologa znak, da je potrebno opraviti ta postopek. Tako je kiretaža prvi korak pri zdravljenju te bolezni, ki lahko povzroči izpad vseh zob, zato jo je treba vzeti resno.

kiretaža

Kiretaža je možna na dva načina in prvi je, da se odstranijo vneta tkiva v žepkih zoba. To je prostor med zobom in kostjo. To so težko dostopna mesta, ki jih je treba redno čistiti, da ne pride do takega vnetja. Potrebno pa je uporabiti poleg glavne zobne krtačke še ostale pripomočke, kot so zobne nitke ni medzobne krtačke drugače ustna higiena ni zadostna. Za to si je treba vzeti dovolj časa.

Na drug način pa kiretaža odstranjuje iz zobnega žepka obolela tkiva nad njim ter do konca alveolarne kosti. Če tega zobozdravnik ne zmore in so žepki globlji od 5 mm, bo pacienta napotil k specialistu, ki je paradontolog, ki bo žep ob zobu kirurško očistil. Kiretaža tako pripomore k temu, da pacient, ki si potem dobro in pravilno čisti zobe, zopet pride do tega, da se majavi zobje utrdijo in postanejo zdravi.

Če se tega ne naredi, se začnejo bakterije razmnoževati in širiti pod dlesnijo. Te bakterije živijo brez kisika in so uničujoče. Tiste, ki živijo na površini zoba in so aerobne ter potrebujejo zrak, pa so take, ki so človeku koristne. V tem primeru mora paradontolog s posebnimi instrumenti na površini zoba pod dlesnijo odstraniti ter odluščiti na zob prelepljene bakterije. To naredi vse do konca korenine, ki tako postane gladka.