Kam na soteskanje?

 Soteskanje je pustolovska aktivnost na prostem, ki združuje kamnite in vodne aktivnosti. Na soteskanju lahko pričakujete, da boste hodili po rečnih soteskah, se spuščali po slapovih in ​​skakali v neverjetno lepe rečne tolmunčke. Če ste na izletu v dolini reke Soče je soteskanje ena izmed aktivnosti, ki jih ne smete zamuditi. Zagotovo boste končali premočeni, napolnjeni z adrenalinom in pa seveda neizmerno zadovoljni. Soteskanje je odlična mešanica dejavnosti, kot sta plezanje in plavanje.

Soteskanje skoraj vedno vključuje plezanje po skalah, skoke, v večini kanjonov pa boste naredili tudi veliko spuščanja po vrveh. Tudi plavanje je pomemben del soteskanja, saj ima večina kanjonov v sebi precej vode. Kadar je voda visoka, se lahko zabavamo, vendar je ključnega pomena ustrezna mera znanja o varnosti vode in sposobnostih plavanja. Zato je v večini primerov za izvedbo soteskanje ture potreben vodič, ki je točno usposobljen za vodenje določenega kanjona.

Prav tako je za izvedbo soteskanja potrebna in obvezna ustrezna oprema, ki vključuje debel neopren, tako zgornji kot spodnji del, debel rešilni jopič, čelado, neoprenske čevlje, canyoning pas in varovalni komplet. Za čevlje je potrebno da imajo dober profil in so iz vzdržljivega materiala, saj je ključnega pomena, da ti pri raznih skokih ne drsi. Soteskanje oz. canyoning se je razvil kot raziskovalni šport s podobnimi tehnikami kot jamarjenje in plezanje, danes pa je aktivnost precej priljubljena med adrenalinskimi navdušenci. Iz dneva v dan se soteskanja poslužuje več ljudi, lahko bi celo rekli, da postaja izjemno moderna oziroma »in« aktivnost. Primerna je tako za začetnike, ki se je poslužujejo skupaj s canyoning vodičem, kot tudi za bolj napredne raziskovalce kanjonov, ki se aktivnosti poslužujejo v lastni režiji. Kot že rečeno pa je v obeh primerih potrebno ustrezno zavedanje o morebitnih nezgodah in pripravljenost na urgiranje v neželenih situacijah, ki se hitro pripetijo, če nisi pozoren.