Visok pritisk

Kaj je visok pritisk? Visok krvni tlak je pomemben dejavnik, ki povzroči tveganje za razvoj srčno – Žilnih bolezni. Te pa so možganska kap, srčno popuščanje, miokardni infarkt, demenca, kakšne ledvične bolezni ali pa nenadna srčna smrt.  Višji ko imamo krvni tlak, večje je tveganje za te nevarnosti.  Kako lahko ugotovimo kako visok pritisk imamo? Visok pritisk lahko ugotovimo le z merjenjem, sam načeloma težav ne povzroča. Za čisto postavo diagnoze moramo opraviti več ambulantnih meritev v malo daljšem časovnem obdobju. Velika pomoč pri merjenju krvnega pritiska je, če nadzorujemo naš krvni tlak en dan torej 24 ur. Vzrokov za visok pritisk je kar veliko. Pojavi se lahko vsakomur, seveda pa je pogostejša, če imate v družini povišan krvni pritisk, če imate prekomerno telesno težo, se prehranjujete nezdravo ali pa se premalo gibate. Kakšne so posledice visokega krvnega tlaka? Če imamo visok pritisk že nekaj časa, to lahko povzroči spremembe v ožilju in lahko privede do možganske, ledvične ali srčne prizadetosti. Takih težav se žal potem ne moremo rešiti.

Visok pritisk

 

Kako pa lahko znižamo naš povišan krvni tlak?
Gibanje je seveda največji dejavnik v našem življenju. Pomaga povsem pri skoraj vseh zdravstvenih težavah. Na kratek rok šport seveda zviša naš krvni pritisk zviša, na dolgi rok pa se zvišan krvni tlak v žilah zniža.

Sonce tudi pripomore k povišanem krvnem tlaku, saj je poleti naš pritisk nižji kot pozimi. UV žarki povzročajo, da se krvni tlak v žilah zmanjša.

Izogibajte se soli, saj dnevno ne bi smeli zaužiti več kot 1 žličko soli. Jejte manj živalskih predelanih produktov in pa več rastlinskih, tako boste poskrbeli, da visok pritisk ne bo več eden izmed vaših problemov. Visok pritisk je tudi posledica prekomerne telesne teže, zato poskrbite, da jo zmanjšate, če je to seveda potrebno. Najbolj pomembno pa je, da se sproščate in da se ne obremenjujete preveč, saj vam stres lahko povzroči še mnogo drugih problemov.