Zobne prevleke imajo tudi estetski učinek

Lepi zobje polepšajo naš nasmeh in vplivajo na našo samopodobo. Zobne prevleke boste morali pri vseh zobozdravnikih doplačati, cene pa so lahko različne – včasih redno ščetkanje in nitkanje zob pač ni dovolj, vsekakor pa le s tem ne boste dosegli tako bleščeče belih zob, kot jih lahko vidite na reklamnih panojih ali pri kakšnih domačih in tujih zvezdnikih.

Zobne prevleke so umetno izdelane in lahko nadomeščajo zobno krono vašega naravnega zoba – zobno prevleko boste potrebovali takrat, ko oz. če bo vaša zobna krona tako hudo poškodovana, da je ne bo mogoče obnoviti zgolj s plombiranjem. Prav tako lahko z zobnimi prevlekami prekrijete zabarvane zobe ali pa nadgradite implantat. V primeru da vam manjka zob (ali celo več zob) lahko zobne prevleke naredijo nosilni mostiček, nenazadnje pa vam lahko izboljša obliko zoba in vam tako estetsko polepša zobe.

Zobozdravniki vam lahko naredijo zobne prevleke iz različnih materialov, npr. kovine, porcelana, cirkonije; odločitev za material ponavadi opravi zobozdravnik, in sicer na podlagi ugriza, estetike, seveda pa upošteva tudi vaše finančno stanje. Največkrat se sicer uporablja porcelanasta in cirkonijeva prevleka, seveda pa ima prav vsak material svoje prednosti in slabosti. Najverjetneje vam bo zobozdravnik priporočil prevleko, če imate izrazit razmik med zobmi, če so poškodovani, vam povzročajo težave, če oceni, da je potrebno zaščititi gnil ali poškodovan zob, lahko pa sami izrazite željo po zobni prevleki, če želite izboljšati svoj estetski videz.

zobne prevleke

Ceniki lahko malce variirajo že od zobozdravnika do zobozdravnika, na ceno pa prav gotovo vpliva tudi material. Tudi »življenjska doba« prevleke ni enotna, predvsem je odvisna od tega, kako posameznik skrbi za ustno higieno ter kakšne navade ima dotična oseba – grizenje nohtov je dokaj pogosta (grda) navada ljudi, ki skrajša obstojnost oz. trajanje zobnim prevlekam.

Lepi in zdravi zobje so zagotovo želja prav vsakega posameznika, a ti ne pridejo kar brez truda – da bi to dosegli morate usvojiti pravilno ustno higieno.