Zgibanka – na kaj naj pazim pri izdelavi?

Promocije so postale sestavni del naših življenj. Ne le podjetja, tudi prostovoljne organizacije, pa tudi zasebniki in njihovi dogodki potrebujejo materiale s katerimi bodo širili svojo idejo v svet. Ena od tradicionalno uspešnih je tudi zgibanka. V njej lahko enostavno predstavite svoje podjetje, svoj proizvod, postopek dela, kraj… na zanimiv in vsem ljudem dostopen način.

Kaj je zgibanka in kakšen je njen namen?

Po definiciji zgibanko opredelimo kot enega izmed promocijskih in informacijskih materialov, ki ga natisnemo na papir. Njen namen je odvisen od tistega, ki jo pripravlja – najpogostejše so promocijske zgibanke, na katerih so predstavljeni proizvodi podjetij. Izobraževalne zgibanke pa so običajno namenjene predstavitvi krajev, stavb, oseb in podobno – imajo torej nalogo, da bralca poučijo o določeni tematiki.

 

zgibanka

 

Kako izdelati zgibanko?

V prvem koraku določite namen zgibanke. Organizirate dogodek? Želite predstaviti svoje podjetje oziroma ustanovo v kateri delate? Želite strankam predstaviti svoj program ugodnosti? Jih morda ozavestiti, da imate širok nabor ponudbe, ki je morda sploh še ne poznajo? Razmišljajte o tem, katere informacije boste podali – način podajanja slednjih naj bo kratek in jasen.

Pri izdelavi razmišljajte tudi o prejemniku. Katero je vaše osrednje občinstvo, ki ga skušate prepričati? Če so to mladi, naj bo oblikovanje atraktivno, barvito in posebno. Če so to kupci, razmišljajte v smeri ali gre za ljubiteljske uporabnike ali strokovne ekipe, ki bodo z vašimi produkti delo opravljale še lažje – znanju strank prilagodite tudi informacije, ki jih podajate.

Izdelajte zgibanko – za izdelavo je na voljo več (tudi brezplačnih) spletnih platform, ki omogočajo brezmejne možnosti raziskovanja, na voljo pa so tudi že osnutki oziroma tako imenovani template, ki jih lahko uporabite in delo poenostavite. Igrajte se z barvami, oblikami in razporeditvijo, da dobite tisto, kar želite.

Ne pozabite preveriti ključnih informacij, dodajte atraktivne slike ter logotip oziroma prepoznavne elemente dizajna podjetja. Priporočamo vam, da pred množičnim tiskom natisnete različico in jo še enkrat v celoti pregledate. Če ste zadovoljni in napak ne odkrijete, pa le pogumno v tisk.