Ahilova tetiva – uspešna rehabililtacija

Imate težave z ahilovo tetivo, potem kliknite tukaj https://www.semos.si/ahilova-tetiva-trn-v-peti/. Kita oz. tetiva nad peto, je dobila ime Ahilova tetiva, ki povezuje troglavo mečno mišico s petnico. Kljub temu da gre za najmočnejšo človekovo tetivo, je to precej občutljiv del telesa, saj se lahko hitro vname ali natrga. Pri rekreativnih športnikih predvsem zaradi nezadostnega ogrevanja pred športno aktivnostjo ali premalo raztezanja po športni aktivnosti. Pri profesionalnih športnikih pa običajno zaradi zelo velikih obremenitev.

ahilova tetiva

Poškodba – Ahilova tetiva – je značilna za rekreativno kot profesionalne športnike.

Poškodba Ahilove tetive
Do poškodb te široke kite pride zaradi degenarativnih sprememb, ki se običajno zgodijo med 30. in 60. letom. Bolečini v Ahilovi peti se reče tudi tendonitis, povzroči jo nenehen pritisk, draženje in posledično vnetje tetive. Pri zdrsih stopala, hitrih menjavanjih smeri, direktni udarec v tetivo, lahko privede do vnetja, natrganin ali popolnoma pretrgane tetive. Športi pri katerih so pogoste težave z Ahilovo tetivo so tenis, košarka, nogomet, odbojka in rokomet. Preobremenitev omenjene tetive se lahko zgodi tudi fizičnim delavcem, ki opravljajo značilne ponavljajoče gibe.

Ahilova tetiva – rehabilitacija
Po nategu ali vnetju Ahilove tetive obstajajo različni pristopi, ki jih fizioterapevt prilagodi vsakemu posamezniku. Ena od možnosti je fizioterapija, kjer pacientu fizioterapevt pokaže ustrezne vaje. Potem pa se glede na posameznikovo poškodbo odloči še med naslednjimi terapijami: terapija z udarnimi globinskimi valovi, terapija s K-laserjem in Tecar terapija.

Pacient prvo olajšanje bolečin čuti že po prvi terapiji, a po navadi je potrebnih med tri in šest terapij, da se stanje dokončno izboljša. Vse omenjene aparate in terapije lahko preizkusite v podjetju Semos, ki je že četrt stoletja zanesljiv partner fizioterapevtov kot dobavitelj najsodobnejših fizioterapevtskih aparatov in pripomočkov v Sloveniji. Zelo pozitivno je tudi to, da izkušena ekipa strokovnjakov nudi tudi izobraževanja in servis aparatov. V ekipi podjetja ne manjka tudi vrhunsko usposobljen fizioterapevt, ki med drugim izvaja fizioterapije tudi slovenskim vrhunskim športnikom. Zato ne odlašajte in kontaktirajte podjetje še danes.