Grenka Epsom sol je odličen razstrupljevalec, odvajalo in krasen dodatek pri kopelih

Ljudje si danes na različne načine pomagamo pri številnih težavah. Naravni pripravki, kopeli in druga sredstva nam pridejo prav pri lajšanju bolečine in izboljšanju našega počutja. Eden takšnih je tudi Epsom sol, ki ji rečemo tudi grenka sol in ledena sol.

Gre za magnezijev sulfat, ki je s svojimi belimi kristalčki podoben navadni kuhinjski soli, a je njegova kemijska sestava popolnoma drugačna. Gre za spojino magnezija, žvepla in kisika, zaradi česar ima Epsom sol slano-grenak okus. Sol že dolgo velja za odlično naravno zdravilo, ki ima odvajalen učinek, zaradi magnezija pa je vsestransko koristna tudi za sproščanje mišic in zmanjšanje stresa.

Epsom sol

Z Epsom soljo učinkovito v boj proti zaprtju

Tisti, ki jih pesti zaprtje, se bodo verjetno najbolj razveselili odvajalnega učinka Epsom soli. Znano je, da Epsom sol uvrščamo med osmotska odvajala, ki so tudi ob redni uporabi izjemno učinkovita in popolnoma neškodljiva.

Za osmotsko delovanje je značilno, da sulfati, ki so v Epsom soli, povečajo količino vode v črevesju, zaradi česar se njegov volumen poveča tudi do petkrat. Na ta način se ustvari tolikšen pritisk, da se sproži delovanje črevesja in lažje premikanje blata po črevesju. To se hitro odraža v hitrejši prebavi in manj bolečem odvajanju blata. Pomembno je, da je Epsom sol odvajalo, ki nima nobenih stranskih učinkov, zato je primerna za odrasle in otroke, ki so starejši od 6. leta starosti.

Epsom sol blagodejno vpliva na vaša stopala

Največja prednost Epsom soli je v njeni vsestranski uporabnosti. Majhni brezbarvni kristali magnezijevega sulfata so prosto topni v vodi, zato je odlično sredstvo pri zmanjševanju oteklin in sproščanju mišic. Zaradi tega se Epsom sol pogosto uporablja kot dodatek h kopeli, s katerimi razbremenimo naša stopala in bistveno prispevamo k boljšemu počutju.

Ker so stopala najbolj obremenjeni del naših nog, je ključnega pomena, da zanje dobro poskrbimo. Razveseljivo pa je, da za to ne potrebujemo obiskovati lepotnih salonov, ampak je dobra domača kopel, v katero damo Epsom sol, enako učinkovita. Hkrati pa je to priložnost, da si vzamemo čas zase, razbremenimo noge in se znebimo toksinov.