Srbeča koža je lahko zelo moteča in vpliva na vaše vsakodnevne dejavnosti

Vas nenehno srbi koža in ne veste, kaj povzroča vaše srbenje? Obiščite https://konopljazdravi.si/bolezen/srbeca-koza/ in preberite, kaj lahko povzroča srbečo kožo, kakšni so možni načini zdravljenja in podobno.

Srbeča koža je lahko zelo moteč pojav, saj povzroči razdraženost in nelagodje, vpliva pa lahko tudi na vaše vsakdanje življenje. Sicer v večini primerov ni nevarna in velikokrat simptomi izginejo že po nekaj dneh, pri lajšanju srbečice pa si lahko pomagate s kremami ali čim podobnim. Če pa se stanje po nekaj dneh vendarle ne izboljša, potem je priporočljivo, da obiščete zdravnika, ki vas bo pregledal, svetoval zdravljenje ali vas napotil na nadaljnje preiskave.

srbeča koža

Pri srbečici je koža lahko povsem normalnega videza, lahko pa se pojavijo nekatere spremembe, kot so mehurji, izbokline ali lise, razpokana, suha, usnjata, luskasta ali pordela srbeča koža. Srbečica se lahko pojavi na kateremkoli delu telesa in je bolj/manj intenzivna ter traja daljši ali krajši čas. Obstaja veliko različnih vzrokov za nastanek srbeče kože. Lahko gre za alergijo na nekaj, česar ste se dotaknili ali pa je srbeča koža reakcija na nekaj, kar ste zaužili. Drugi možni vzroki za srbečo kožo so: hormonske spremembe povezane z nosečnostjo ali menopavzo, izsušenost zaradi dolgoročnih kožnih obolenj, kot je na primer luskavica, različne poškodbe, ki vključujejo opekline, brazgotine ali pike žuželk, okužbe, ki vključujejo parazite na koži (uši, garje …), glivične okužbe (na primer atletsko stopalo), pasavca in podobno. K srbeči kože pripomorejo tudi druga obolenja, kot so ukleščeni živci, tesnoba, anemija, depresija, nekateri raki, obsesivno kompulzivna motnja ali izpuščaji.

Če se srbečica pogosto pojavlja, vpliva na vaše življenje in se ne pozdravi sama, potem obiščite zdravnika. Ta vas bo pregledal, vprašal po simptomih, vzel bris in ga poslal na nadaljnje analize, morda vas bo poslal na krvne teste ali pa vas bo poslal k dermatologu. Simptome lahko poskusite zdraviti tudi sami, in sicer tako, da na kožo položite kaj hladnega, se izogibate tesnim oblačilo in raje nosite kaj ohlapnega, kar se ne bo drgnilo ob kožo, pri pranju uporabljate prašek za občutljivo kožo in podobno.